Corriere Caffe Sp. z o.o -
Aleja Harcerska 3C, 41-500 Chorzów
tel: 661 545 787

Gatunki kawy

Roślina kawy – kawowiec – ma wiele odmian. Dwa gatunki najbardziej rozpowszechnione na świecie to Arabika i Robusta. Roślina kawowca jest zawsze zielona i może dojść do 10 metrów wysokości i występuje we wszystkich regionach tropikalnych. To, co powszechnie nazywamy ziarnkiem kawy, to nic innego jak jedno z dwóch pestek znajdujących się wewnątrz owocu tej rośliny. Owoc kawowca to mała wisieńka o kolorze czerwonym znana również pod nazwa „drupa”

Gatunki kawy

Początki arabiki pochodzą z regionu górskiego Etiopii. Arabika to rodzaj bardziej szlachetny i zajmuje 75% światowej produkcji kawy. Kawy z dużą zawartością arabiki mają głeboki lekko kwaskowaty smak, często z delikatną czekoladową „nutką. Ich zapach jest intensywny, z apetyczną goryczką, a pianka ma kolor orzechowy wpadający w czerwonawy. Arabika jest bardzo wrażliwa na gorąco i wilgoć. Rośnie na wysokościach miedzy 900 i 2000 m.n.p.m. Im wyżej znajduje się plantacja, tym wyższa jest jakość i walory organoleptyczne palonych ziaren. Ziarno arabiki ma formę lekko podłużna z układającą się lekko w kształt litery "S" szczelinką. Ziarno ma kolor zielony (bardziej lub mniej intensywny) z cieniami niebieskimi. Zawartość kofeiny w jednym ziarenku waha się miedzy 1,2% a 1,7%.

Robusta, jak mówi jej nazwa (wł. robusto = mocno zbudowany), jest bardziej wytrzymała, jeżeli chodzi o klimat i szkodliwą działalność owadów. Rozpowszechniona jest na nizinach tropikalnych, rośnie przeważnie miedzy 200 i 600 m.n.p.m. Kawa na bazie robusty jest bardziej ostra, mocna, mniej aromatyczna i bardziej gorzka, z pianka brązową, wpadająca w szary. Ziarno jest bardziej okrągłe ze szczelinka prosta, koloru jasnozielonego z szarymi cieniami. Zawartość kofeiny jest większa i waha się w granicach od 1,6% do 3,2%.