Menu:



Corriere Caffe Sp. z o.o.


Produkcja kawy

strong>Attibassi jest firmą technologicznie zaawansowaną. Cały proces produkcyjny jest nadzorowany za pomoca systemów komputerowych. Podstawowe etapy charakteryzujace produkcję kawy Attibassi Espresso Italiano to:


• kontrola
• palenie
• tworzenie mieszanki
• mielenie
• paczkowanie

Kontrola procesu produkcji Attibassi zaczynaja sie w momencie zbiorów w krajach pochodzenia, gdzie eksperci zatrudnieni przez agencję selekcjonują kawę zieloną.

Po przybyciu do Włoch, kawa jest poddawana następnym kontrolom w odpowiednich do tego celu laboratoriach, gdzie przechodzi szereg testów smakowych i fizyczno chemicznych, aby zweryfikować jakość kawy, selekcjonować każdą dostarczaną partię kawy zielonej oraz aby podzielić ją na grupy o podobnych właściwościach organoleptycznych.


Proces palenia wymaga dużej uwagi. Aby wydobyć jak najlepsze cechy organoleptyczne kawy, ziarna muszą być poddane paleniu w wysokich temperaturach (miedzy 200 i 240°C) i muszą być prażone równomiernie z każdej strony bez przypaleń. Aby otrzymać taki rezultat, cały proces jest poddany bezpośredniemu monitorowaniu, co wymaga bardzo czułej aparatury elektronicznej, by móc śledzić specyficzny, inny dla każdegorodzaju kawy i różny w każdej minucie, proces palenia.

Produkcja kontynuowana jest w mieszalni. Niektóre mieszanki kawy przechodzą dalej (jeżeli jest produkowana kawa mielona lub w saszetkach) do mielarni. Mielenie odbywa się za pomocą nowoczesnych młynków żarnowych z walcami, które pozwalają na otrzymanie wyśmienitej jakości produktu, o cechach potwierdzonych za pośrednictwem laserowego granulometru.

 

Ostatnim etapem jest paczkowanie. Odpowiednie pakowanie jest niezbędne dla otrzymania cudownego zapachu w momencie otwarcia paczki kawy. Po zapakowaniu Attibassi dodaje ostatni niezbędny etap tworzenia swoich mieszanek Espresso Italiano. Zapaczkowana kawa zostaje bowiem złożona w magazynie w celu odpowiedniego dojrzewania. Wyłącznie, jeżeli przejdzie pozytywnie test grupy ekspertów smakowych, którzy kontrolują jakość i smak kawy, produkt może być wypuszczony na rynek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kawa - Styl i tradycja




Attibassi to prawie stuletnia marka z Bolonii, zdobywająca uznanie dzięki oryginalnej jakości swoich wyrobów. Jej założycielami są Agostino Atti i Marco Bassi. Bolonia jest miastem znanym na całym świecie ze swojej kuchni. To właśnie tutaj powstają wyjątkowe mieszanki kawy Attibassi, które są w stanie zadowolić nawet najbardziej wysublimowane gusta. Dziś Attibassi to potężny i nowoczesny zakład, który jednak wciąż dzieli się swoją pasją tworzenia znakomitych, tradycyjnych włoskich wyrobów.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2017 - Corriere Caffe Sp. z o.o | Korzystając z naszej witryny zgadzasz się na politykę cookies

Wykonanie: PixelCaffe

FacebookYouTube